Tutkimukset

Asiantuntijamme suorittavat tai määräävät suoritettavaksi erilaisia tutkimuksia asiakkaan terveydentilan selvittämisen avuksi.

1. Laboratoriotutkimukset

Laboratoriotutkimukset suorittaa Selkämeren sairaalan laboratorio tutkimusvalikoimansa puitteissa. Muut näytteet lähetetään Vaasan keskussairaalaan analysoitavaksi tai edelleen kolmansien osapuolten tutkittavaksi.

2. Koepalatutkimukset

Koepaloilla selvitetään mahdollisia solukudosmuutoksia tietyn ajan kuluessa. Koepalat analysoi patologi, joka toimittaa lausunnon tilaajalääkärille.

3. Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimuksessa ei käytetä säteitä vaan ääniaaltoja. Kuva muodostetaan tietokoneen avulla ruudulle, josta se voidaan tulostaa valokuvaksi. UÄ-tutkimus on nopea ja turvallinen.

Ultraääntä käytetään paljon pinnallisten pehmytkudosten tutkimuksiin esimerkiksi kaulan, raajojen ja alavatsan alueella.

4. Tähystystutkimukset

Tähystystutkimuksia käytetään apuna erilaisten oireiden selvittelyissä. Niitä tehdään ruokatorveen, mahalaukkuun, ohutsuolen alkuosaan, perä- ja paksusuoleen, kohdunsuuhun ja emättimeen sekä virtsaputken kautta virsarakkoon. tähystimen voi myös viedä ihon läpi esimerkiksi vatsaonteloon tai niveleen.

Yleisiä tähystyksen syitä ovat erilaiset vatsavaivat, paksu- ja peräsuolen ongelmat kuten pitkittynyt ripuli ja peräpukamat, rakko-, peräsuolen ja vatsalaukun syövän seuranta sekä nivelvaivojen selvittely.

Tähystys paljastaa usein oireilun syyt. Tähystimellä saadaan suora kuvayhteys tutkittavaan kohtaan. Tähystyksen yhteydessä otetaan myös kudosnäytteitä. Tähystyksen yhteydessä voidaan tehdä myös toimenpiteitä esim. polyypinpoistot, peräpukamien sidonta, löydöksen esim. kasvaimen tai tulehdusalueen merkkaus jne.

Tähystystutkimuksiin liittyy usein ennakkovalmistautuminen, josta tutkimukseen kutsuttu saa hyvissä ajoin valmistautumisohjeen. Näitä ohjeita on syytä noudattaa kirjaimellisesti.

Tähystyksen kestoaika vaihtelee tähystettävästä kohteesta 20 – 60 minuuttia.

  • Gastroskopia eli mahalaukun tähystys
  • Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys
  • Enteroskopia eli ohutsuolen tähystys
  • Laparoskopia eli vatsaontelon tähystys
  • Kystoskopia eli virtsarakon tähystys
  • Bronkoskopia eli keuhkoputken tähystys 
  • Artroskopia eli nivelen tähystys